Moje čočková polévka
1 větší hrnek přebrané čočky
2l vody
1 malá mrkev
plátek celeru/bulva/
1 list-bobkový
4 kuličky-Nového koření
4 kuličky-celého černého pepře
2 stroužky- česneku
1 vejce/ bílek/
1 malá lžička soli,nebo kostka masoxu.
podle potřeby majoránka
1 kávová lžička octa,nebo 1 lžíce kysaného zelí.
Na jíšku:
1 lžíci sádla + malá lžička másla
1 malá bílá cibulka/šalotka/,nebo půlka z větší cibule-bílé.
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
Přebranou omytou čočku namočíme nejméně na hodinu do 2l studené vody.Potom přecedíme přes síto a slitou vodu dáme na plotýnku již pro vaření čočky.Jakmile voda bude vlažná přidáme čočku a celou umytou zeleninu/mrkev,celer/.Do malého pláténka zavážeme koření/Nové koření,celý pepř a bobkový list/ a vložíme jej k čočce.Já v začátku polévku po předu nesolím,podle mých zkušenností se pak vaří čočka déle.Posolím ji na konec až je čočka měkká.Když je čočka dobře předem namočená,tak po půl hodině by měla by částečně změklá.Před dovařením čočky si udělám zvlášť v kastrůlku středně světlou jíšku.Na rozehřáté sádlo s máslem dáme na jemno pokrájenou cibulku a za stálého míchání ji zpěníme do zlatova.Zaprášíme moukou a dobře promícháme.Jíška by měla mít jen světle hnědavou barvu.Jíšku odstavíme a necháme schladit.Prošleháme s troškou vody v úzké nádobě nebo hrnku tak aby nebyly hrudky.Z uvařené čočky odebereme kořenovou zeleninu i sáček s kořením.Za stálého míchání polévky ve varu zahustíme polévku jíškou a dosolíme/místo soli se může dát kostka masoxu-polévka je pikantnější/.Dochutíme majoránkou a rozšlehaným bílkem v kapce vody.Na konec se může dopolévky dát trochu octa nebo jestli má někdo rád kysané zelí je dobré ho dát chvíli povařit do polévky ještě před přidáním jíšky.úplně na konec se do hotové polévky vloží na jemno utřený nebo zlisovaný česnek a polévka se stáhne z plotýnky.Podává se s bílým pečivem.
Dobrou chuť přeje Evulína
Náhledy fotografií ze složky doplňky
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář